Zuid-Amerikaans Venetië
Door: Sake
Blijf op de hoogte en volg Stefanie en Sake
25 April 2007 | Suriname, Paramaribo
Toen kwam ik op mijn werk aan. Ook al was ik 10 minuten laat, de deur was nog dicht en er stond slechts één collega te wachten. Pas na een half uur kwam de volgende, en na nog een kwartiertje wachten kwam de eerste met een sleutel zodat we naar binnen konden. Bleek dat iedereen ofwel thuis zat te wachten tot het droog werd, ofwel problemen had met een half onder water gelopen huis, ofwel oponthoud had in het verkeer doordat overal auto’s vastzaten doordat ze niet tegen zo’n hoge waterstand bestand waren.
Na mijn werk werd het pas echt duidelijk. Het had nog tot in de middag doorgeregend en door de hele stad stonden straten onder zo’n 10 tot 30 cm water. 1 keer eerder had ik al meegemaakt dat het hier en daar onder een flinke laag water stond. Nu leek het echter wel een tweede Venetië. Wilde toch nog ff wat dingen halen bij de winkel, dus dit keer maar gedaan wat ik de vorige keer heb gelaten: m’n sokken en schoenen uitgetrokken, m’n broekspijpen opgestroopt en op blote voeten tot boven m’n enkels in het water door de stad gewandeld… Overal in de stad straten ondergelopen en hier en daar ook huizen die ondergelopen waren. Het afwateringssysteem is hier écht slecht en waar het wel fatsoenlijk is, zit het verstopt met afval. Winkels hadden zandzakken voor de deuren liggen. Op een kruispunt zag ik een man (waarschijnlijk een dakloze, hij was in ieder geval niet goed bij z’n hoofd) lekker op z’n dooie gemakkie in het water zitten dat zo’n 20 cm hoog stond. Net op het nieuws gezien dat veel scholen gesloten waren.
Echt een gekkenhuis vandaag dus. Het zit er echter dik in dat we dit nog vaker mee zullen maken. T/m juli schijnen we heel wat regen te kunnen verwachten… Ik heb net maar een extra paar slippertjes gekocht. Denk dat ik die maar in m’n rugzak houd voor als ik weer door het water moet struinen…
30 April 2007 - 20:54
Toine:
Heej Stef en Sake,
Gave site hoor! Bevalt het daar een beetje? Lekker weertje daar?:) Hier is het nu wel goed. Veel plezier!
Groetjes Toine, -
03 Mei 2007 - 16:21
Pieter:
Ik heb het zaterdag na aankomst in Suriname ook meegemaakt. Zittend in de bus reden we door 30cm hoog water. Straten huizen, tuinen, alles onder water en niemand deed iets. Wel een bijzondere ervaring. Ik heb het erg naar nmijn zin in Switi Sranan. Niet te warm, lekker zo, geen last van de muggen. Apis Mellifica helpt heel goed. Een idee om het hier te importeren. In appartement Edesse in de stad is het heerlijk. Lekker zwemmen elke dag. Nu donderdag 3 mei is is water weer weg. Je moet als je hier bent geemn verwachtingen hebben, gewoon alles laten gebeuren, dan is het heerlijk. Hier zeggen ze "no span", maak je niet druk. Al veel kontakt gemaakt met de plaatselijke bevolking en de cultuur van het land. Fantastisch is het hier. Fijn land, fijne mensen, heel hulpvaardig. Met mijn gezondheid gaat het ook goed. Nergens last van. Wel een ervaring om zo Suriname binnen te komen met die wateroverlast. Sake heeft gelijk. Maar geen zorgen, no span, het is heerlijk hier. Doei!! O ja, we hebben al een tocht langs de oude plantages gemaakt in de Commewijne. Prachtig!! -
03 Mei 2007 - 18:55
Yvonne:
He fa oeng tang, met spanning lees ik jullie ervaringen. Soms weinig tijd om te reageren. Pieter, ben echt blij voor je dat je een super lekekr gevoel hebt daar.Vasthouden a swieti foe sranang. Wij komen de 15e lekker naar. Hoop dat het minder regent. Maar dat mag de pret absoluut niet drukken.
Oen tang boeng, tot over een week.
Yvonne