Shitzooi
Door: Stefanie
Blijf op de hoogte en volg Stefanie en Sake
06 Maart 2007 | Suriname, Paramaribo
Hallo iedereen,
ik ben vandaag weer een authentieke Surinaamse ervaring rijker. Het is het geval dat het toilet al een paar dagen verstopt is, ik zal jullie de details besparen, die kunnen we dus maar beperkt gebruiken :). Sake heeft al het een en ander geprobeerd om dit op te lossen. We hebben ineens veel meer waardering gekregen voor zoiets simpels als de luxe om de wc door te kunnen spoelen. We hebben via Johan gelukkig een loodgieter gevonden. Johan heeft ‘m gebeld en de loodgieter zei dat ie er gelijk aan zou komen... Hij woont hier een straat verderop, maar wonderbaarlijk genoeg had hij toch een half uur nodig om er te komen.
Veel Surinamers hebben een relaxte ”no span'” (betekent maak je niet druk of komt goed) mentaliteit, niet zo vreemd als het elke dag 30 graden is.
Dit geeft aan het land een relaxte sfeer en de mentaliteit is meestal erg verfrissend, alleen, uhhm, nu even niet...
Niet als je met een verstopte wc zit en je de hele dag op die goeie man moet zitten wachten. Loodgieter meneer Watchman (jaja ik verzin het niet) had om half 12 s’middags de boel even bekeken en constateerde dat de wc nogmaals doorspoelen niet het gewenste effect had. Na buiten bij de afvoerbuis gekeken te hebben zei hij dat de verstopping erg diep in de buis zat en dat hij ander, zwaarder gereedschap moest gaan halen om het probleem te fiksen. Maar hij was “zo” terug. Inmiddels is het half 6 en nog steeds geen meneer Watchman gezien.
In Nederland zijn we gewent aan bedrijven die zich specialiseren in elektriciteit of sanitair. Bedrijven richten zich op één sector. Hier gaat het er blijkbaar anders aan toe, hier is een loodgieter een manusje van alles. Eenmansbedrijfjes doen van alles een beetje. De loodgieter wilde bij de afvoerbuis de tegels van het huis weg gaan halen, dachten wij te hebben begrepen, en in de grond gaan graven langs waterleidingen om zo de verstopping op te lossen.
We dachten dat dit een erg tijdrovende klus zou gaan worden, maar dat viel wel mee. Dezelfde avond tussen 6 en 7 heeft Watchman samen met zijn kameraad de verstopping nog verholpen. De buitentegels hadden ze weggehaald en toen bleek dat het niet zo gek was dat de afvoerbuis verstopt was geraakt. Er bleek sprake van een constructiefout. Bij het aanleggen van de riolering hadden de bouwvakkers namelijk de buizen de verkeerde kant op af laten lopen. Daarom stonden de mannen de volgende morgen – om half negen – weer op de stoep. Ze hadden het probleem in een halve dag opgelost!
Gelukkig is het allemaal gelukt. Halleluja… we kunnen weer gewoon doorspoelen! Ik heb van de werkzaamheden een kort filmpje gemaakt. (Ik had dit eerst aan ze gevraagd natuurlijk)
14 Maart 2007 - 21:07
Pappapieter:
Toepasselijke naam voor dit stukje! Fijn dat het toch is opgelost enne... voor surinaamse begrippen is dit toch erg snel hoor en zeker voor zo'n shit klus!! Doei!. Poepse!! -
15 Maart 2007 - 21:20
Wilma:
benieuwd naar het filmpje en.....je mag wel heeeeel snel aan iedereen doorgeven dat hier jullie verhalen te vinden zijn! Hartstikke leuk om te lezen!